Thursday, April 9, 2009

PERTANDINGAN POSTER ANTI DADAH 2009

Berikut ialah beberapa hasil karya Pertandingan Poster Anti Dadah tahun 2009, peringkat Daerah Seberang Perai Selatan, Pulau Pinang.
Kategori Menengah Rendah:
Komen : Muka taip dan illustrasi sederhana. Penggunaan imej picagari dan lambang tengkorak tidak dibenarkan dalam pertandingan ini.
Komen : Kemahiran dan kreativiti peserta amat terserlah dalam mencatan, namun penggunaan muka taip tidak menonjol atau tidak setanding illustrasi.
Komen: Konsep rekabentuk keseluruhan amat menarik, namun terdapat kelemahan yang ketara terhadap kemasan pada muka taip.

Komen: Konsep yang menonjolkan kebudayaan dan keharmonian bangsa Malaysia agak berkesan. Kekurangan adalah terhadap penggunaan muka taip yang kurang menonjol.
Peserta mungkin akan mengalami masalaah kesuntukan masa di peringkat negeri nanti kerana masa yang diperuntukkan hanyalah 3 jam 30 minit sahaja. Peserta di nasihatkan mengurangkan elemen tetapi membesarkan rekaan muka taip.


Kategori Menengah Atas:
Komen: Muka taip dan illustrasi sederhana. Penggunaan imej picagari dan lambang tengkorak tidak dibenarkan dalam pertandingan ini.

Komen : Kemahiran dan kreativiti peserta amat terserlah dalam mencatan, namun penggunaan muka taip tidak menonjol atau tidak setanding illustrasi.

Komen : Konsep tangan bergari memgang jeriji penjara agak menarik dan mempunyai kelainan tersendiri. Komposisi terhadap muka taip perlu digubah supaya lebih menonjol dan mempunyai penegasan

Komen : Kemahiran dan kreativiti peserta amat terserlah dalam mencatan,namun penggunaan muka taip yang terlalu kompleks mengurangkan prinsip penegasan dalam rekabentuk keseluruhan.

Komen : Idea menggunakan pembahagian seperti ini mungkin agak ketinggalan ,kerana rekabentuk keseluruhan poster memberi imej seperti piramid makanan ataupun poster kesihatan di klinik-klinik kerajaan. Namun kesungguhan dalam penghasilan poster ini patut dipuji dan diberikan penghargaan.
Kategori Sekolah Rendah:
Komen: Rekaan poster ini agak baik, tetapi perlu mencari kesan komposisi warna yang lebih kontra untuk mengujudkan kesan penegasan dalam poster. Peserta juga perlu menekankan aspek kemasan terhadap muka taip.

Komen: Rekaan poster ini agak baik, tetapi perlu mencari kesan komposisi warna yang lebih kontra untuk mengujudkan kesan penegasan dalam poster. Peserta juga perlu menekankan aspek kemasan terhadap muka taip. Penggunaan warna fluoresence juga tidak digalakkan dalam grafik.

Komen: Kebolehan mencatan peserta ini agak baik, tetapi kemasan garisan pen sebagai garis luar mengurangkan daya tarikannya.
Komen: Kebolehan mencatan peserta ini agak baik, tetapi perlu diperbaiki terhadap muka taip dan penggunaan warna yang kontra untuk menonjolkan kesan penegasan. Kemasan terhadap mukataip juga perlu dipertingkatkan.

5 comments:

marhabankhairil said...

tahniah kepada panitia psv smktar..panitia psv smk pekan kuala penyu...cikgu kenapa gambar dia tidak terang..kami nak jadikan rujukan untuk anak-anak kami di sini.

najlaa lala said...

wow!!!sume poster2 di atas sngat lawa dan menarik...sume yg melukis poster itu sngat kreatif dan mmpunyai bakat dlm bidang seni...adew lgi x poster-poster yg lain??

nadhirah azman said...

hem..hem...semunyer cantik cantik.....ha ha lh x tunjuk lg poster yg lain....huhu...;)

xander tan said...

newbie lan jiao so noob all noob fucker lan jiao ji FUCKERFUCKERFUCKERFUCKERFUCKERFUCKERYOU ARE NOOB And

atierah azman said...

sume cantik